Thursday 14 May 2015

KAYU MANIS DAN KHASIATNYA



Image result for kayu manis


Image result for kayu manis 
 Salam Blogger buat semua pembaca, 
Image result for kayu manis                    Pagi ini tergerak di hatiku ingin berkongsi cerita ketika aku pernah berserapan dengan Datuk Pengarah Pendidikan Melaka pada satu pagi ketika beliau baru sahaja menjawat jawatan sebagai Pengarah Pendidikan Melaka iaitu pada tahun 2014 yang lalu. Kami berserapan di dewan asrama sebuah sekolah ketika itu. Pihak pengurusan sekolah yang tahu apa yang diminati oleh  Tuan Pengarah telah menyediakan sejenis air yang aku sendiri belum pernah minum sebelum ini. Air yang aku maksudkan itu adalah air Kayu Manis. Iaitu kayu manis yang direndam di dalam air suam dan ditambah sedikit dengan gula. Nyaman sungguh air yang diteguk apabila sampai ke tekak tambahan pula air itu telah didinginkan. Woww.  Aku sempat bertanya kepada Datuk Pengarah apakah khasiat air tersebut. Beliau sempat menerangkan beberapa khasiat air manis sambil kami menikmati juadah yang telah dihidangkan di atas meja. Dalam hatiku berkata "Mungkin ini antara petua mengapa Tuan Pengarah Pendidikan aku nampak begitu aktif sekali dan sentiasa berenergetik". Di samping itu aku percaya ada banyak lagi perkara lain yang diamalkan.
                  Aku balik ke rumah dan terus mengoogle maklumat daripada Pakcik Google aku. Nahh, rupanya cukup banyak sekali manfaat yang boleh diperolehi daripada minum air kayu manis ini. Pagi ni baru aku berkesempatan untuk menurunkan beberapa khasiat yang boleh diperolehi daripada pokok kayu manis ini. Dan antara manfaat yang aku dapat daripada Pakcik Google adalah :
1.              Dapat mengawal kadar gula dalam darah kita. Oleh itu Kayu Manis merupakan makan yang paling sesuai untuk pengidap kencing manis@ Diabetes. Kayu Manis juga boleh menstabilkan keadaan hati dan energi dalam tubuh kita.
2.             Kayu Manis juga dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL). LDL adalah punca kepada penyakit jantung, stroke dan obesiti. Dengan mengambil kayu manis kita boleh mengurangkan penyakit berkaitan kadiovaskular.
3.             Kayu Manis juga mempunyai komponen anti infeksi yang natural. Kayu Manis telah terbukti boleh menghilangkan bakteria H yang boleh menyebabkan beberapa penyakit.
4.             Kayu Manis juga telah dikenalpasti bagi mencegah pembiakan sel kanser.
5.             Kayu Manis juga boleh dijadikan sebagai bahan pengawet makanan.
7.             Kajian juga menunjukkan bahawa Kayu Manis adalah bahan yang dijadikan rempah yang boleh menyembuhkan penyakit seperti Parkinson,  Alzheimer, Tumor Otak dan Meningitis serta mengurangkan gangguan neurologis.


Image result for kayu manis
                  Ternyata sudah kulit Kayu Manis adalah antara rempah yang biasa digunakan dalam masakan Melayu. Ia mempunyai khasiat yang sangat tinggi dalam pengubatan tradisi beberapa jenis penyakit di samping boleh juga digunakan sebagai pengawet semulajadi. Aromanya dapat merangsang minda termasuk daya kognitif seseorang. Menambahkan rempah kulit Kayu Manis ke dalam makanan tinggi karbohidrat dapat mengurangkan kesan kandungan gulanya ke atas darah anddan ini bagus untuk penghidap penyakit kencing manis.
Image result for kayu manisImage result for kayu manis         Kulit Kayu Manis dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Cinnamomum zeylanicum dan berasal dari keluarga Lauracea. Ia berfungsi memanas dan mengering, dari itu sesuai diamalkan bagi mengubati selesema serta melancarkan pengaliran darah. Ia dikunyah bagi mengeringkan hingus. Amalan membancuh susu yang dicampur dengan sedikit serbuk kulit kayu manis juga berkesan untuk meredakan sakit itu. Maka tidak hairanlah mengapa pokok Kayu manis ini mendapat tempat dalam kehidupan masyarakat tersebut.    

No comments:

Post a Comment